Agenda

 

9 en 10 September 2023: Foto-Expositie Jos van den Berg

Tijdens de jaarlijkse monumentendag opent Jos van den Berg zijn expositie in de Heilige Antonius Abt kerk in Eerde. Met veel plezier liep hij de afgelopen maanden rond in zijn geboortedorp. Zijn moeder Marietje, de koster van de kerk, inspireerde hem tot een fotoreportage met het verhaal dat de kerk was verkocht en verbouwd zou worden tot een school en appartementen. Voor de ouderen in het dorp is dat een flinke overgang.

Wandelend door de kerk tijdens zijn bezoeken ontdekt Jos allerlei zaken die hem eerder nooit zo zijn opgevallen. De mensen in de kerk die in stilte hun taken uitvoeren. De toewijding waarmee men onzichtbaar werkt. Met eigen handen en middelen heeft het dorp vanaf de bouw het pand en de mis verzorgd. Jos wist hiervan een glimp op te vangen en legde dit vast met zijn camera.

Het resultaat is een expositie met de bedoeling de mensen van het dorp te eren die deze kerk hebben gebouwd, onderhouden en de missen hebben verzorgd. De mensen maken de kerk. Over een tijdje blijft er hopelijk een fijne kapel over waar ze kunnen blijven samenkomen en de mis kunnen vieren. Alleen het jasje verandert, de kerk blijft het hart van het dorp.

De expositie vertelt het verhaal van de stille krachten in de kerk, legt de kerk van binnen nog een laatste keer op bijzondere wijze vast en brengt verwondering. Het brengt onbereikbare, onbekende plekjes en momenten in de kerk in beeld.

Op 9 en 10 september bent u welkom om de expositie te bewonderen en de fotograaf te ontmoeten. De kerk zal op zaterdag van 12:00 uur tot 17:00 uur en op zondag van 10:30 tot 16:00 uur open zijn. Daarna blijft het werk nog een maand in de kerk te bezichtigen.

De open monumentendag biedt tevens een mooie laatste kans voor jong en oud om het prachtige interieur van de kerk nog eens op het gemak te bekijken. Door middel van een audiotour wordt er veel informatie verteld over de unieke beelden, glas-in-lood-ramen en bijzondere objecten in de kerk.